Museus gratis de Barcelona el diumenge | Guia per a universitaris

Vista àrea de Barcelona on es pot veure la Sagrada Família envoltada de l'emblemàtica estructura arquitectònica de l'eixample.Vista àrea de Barcelona. Archie McNicol, 2023 (CC BY-SA). Font: Pexels.

Guia de museus gratis de Barcelona el primer diumenge de mes, agrupats per temàtica. Ideal per a estudiants universitaris amb pocs diners.

Hi ha moltes activitats i iniciatives a la ciutat que et permetran gaudir de la seva riquesa i diversitat cultural de forma gratuïta i una de les més conegudes és la dels museus gratis el primer diumenge de mes o “Diumenges Gratis als Museus”

En aquest sentit, el primer diumenge del mes, molts museus de Barcelona ofereixen l’entrada gratuïta. Per tant, aquesta és una gran oportunitat per als estudiants i altres visitants interessats en l’art, la cultura i la història per explorar els museus de la ciutat sense haver de fer despeses significatives. De la mateixa manera, és una gran oportunitat per explorar les meravelles culturals de Barcelona sense afectar el teu pressupost.

És a dir, si no saps on marxar d’Erasmus i estàs a Barcelona, aquí tens una recopilació dels museus que pots visitar gratis el primer diumenge de cada mes. Però, si ets dels que marxes de cap de setmana, t’expliquem altres descomptes que pots utilitzar.

Descobreix l’arqueologia de la ciutat, de franc

Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)

En primer lloc, tenim el MUHBA de la Plaça del Rei. Un museu fascinant que ofereix als visitants una immersió a la història de Barcelona, ​​des de l’època romana fins a l’edat mitjana. El punt destacat del museu són les impressionants ruïnes romanes sota la plaça del Rei. Per exemple, podeu explorar les restes d’una antiga ciutat romana, termes romans, cisternes, i carrers pavimentats, que proporcionen una visió única de la Barcelona romana.

També alberga una col·lecció d’objectes arqueològics que van des de l’època romana fins a l’edat mitjana. Això inclou ceràmica, monedes i altres elements que il·lustren la vida quotidiana de les diferents èpoques de la història de la ciutat.

Però sobretot, aquest museu proporciona una visió fascinant de la història de Barcelona, ofereix una oportunitat única per explorar les ruïnes sota la ciutat. En altres paraules, és un lloc excel·lent per als amants de la història i la cultura que volen aprofundir en el passat de Barcelona.

Adreça: Plaça del Rei, s/n
Altres descomptes: Carnet de biblioteca, menors de 29 anys, targeta rosa gratuïta, estar aturat. Cal acreditació.
Has de saber: Els dilluns el museu és tancat. Tots els diumenges a partir de les 15 h entrada gratis a tots els centres del MUHBA oberts, excepte el Park Güell i el Refugi 307. A més, el primer diumenge de cada mes entrada gratis tot el dia a tots els centres del MUHBA, excepte el Park Güell i el Refugi 307.
Web: MUHBA Plaça de Rei | Museu Historia de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

Vista d'una part de l'exterior del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) situat a la Plaça del Rei
Museu d’Història de Barcelona. JosepBC, 2013 (CC BY-SA). Font: Wikimedia Commons

Museu Arqueològic de Catalunya (MAC)

Continuem amb el MAC, a Barcelona és una visita important perquè alberga una impressionant col·lecció d’objectes i artefactes arqueològics que abasten milers d’anys de història. Permet explorar les cultures antigues que han deixat empremtes a Catalunya, com els íbers, els romans, els visigots i altres. Proporciona una visió profunda de la història i la cultura de Catalunya, que és fonamental per comprendre la identitat i l’evolució de la regió.

A més, l’edifici que alberga el museu és una obra d’art. Està situat en un edifici modernista, l’Antic Palau de les Arts Gràfiques, dissenyat per Lluís Domènech i Montaner. Certament, la bellesa arquitectònica de l’edifici és un atractiu per als amants de l’arquitectura.

Adreça: Passeig de Santa Madrona, 39
Altres descomptes: Carnet Estudiant Internacional (ISIC), Carnet Jove, famílies nombroses o monoparentals. A més, els aturats i persones amb discapacitat tenen entrada gratis
Has de saber: Els dilluns el museu és tancat. El primer diumenge de cada mes hi ha entrada gratis de 10 a 14:30 h.
Web:Museu d’Arqueologia de Catalunya – Seu Barcelona

El Museu Arqueològic de Catalunya està situat en un edifici modernista dissenyat per Lluís Domènech i Montaner, es pot gaudir de l'entrada gratuïta cada primer diumenge de mes
Museu Arqueològic de Catalunya, Barcelona. Enric, 2021 (CC BY-SA). Font: Wikimedia Commons

Diverteix-te amb l’esport de les Olimpíades el primer diumenge de mes

Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch

Aquest museu és una visita recomanable per diverses raons i pot ser considerat com un lloc imprescindible per conèixer Barcelona d’avui en dia. Ofereix una immersió en la història olímpica de Barcelona. Per tant, és una oportunitat única per aprendre sobre els Jocs Olímpics de 1992, l’esdeveniment que va tenir un gran impacte a la ciutat i va contribuir a la seva transformació.

Porta el nom de Joan Antoni Samaranch, un destacat president del Comitè Olímpic Internacional, en reconeixement al seu llegat i la seva influència al món olímpic.

La visita és molt entretinguda gràcies a les seves exposicions interactives. En general, el Museu és una parada interessant per aquells que volen conèixer més sobre la història olímpica de Barcelona i la cultura esportiva de la ciutat.

Adreça: Avinguda de l’Estadi, 60
Altres descomptes: Carnet Jove, estudiants, carnet de Biblioteques de Barcelona, aturats, famílies nombroses i monoparentals
Has de saber: Els dilluns el museu és tancat. El primer diumenge de cada mes hi ha entrada gratis de 10 a 14:30 h.
Web: Barcelona – Museu Olímpic i de l’Esport (museuolimpicbcn.cat)

Vista general de l'entrada al Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch. Davant de l'entrada, l'escultura Arquer Olímpic de Rosa Serra de l'any 2012
Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, Barcelona. Enric, 2016 (CC BY-SA). Font: Wikimedia Commons

Enamora’t del disseny: la Barcelona innovadora, contemporània i gratuïta

Museu del Disseny de Barcelona

T​ambé conegut com el Disseny Hub Barcelona, ​​és un lloc imprescindible per a aquells interessats en el disseny en totes les seves formes i manifestacions. Ofereix una gamma d’exposicions que permeten explorar la història, la innovació i la influència del disseny en la societat.
El museu presenta una perspectiva passant de la història del disseny, des del disseny industrial fins al disseny gràfic, per la moda i l’arquitectura. De fet, tenen exposicions que mostren l’evolució del disseny al llarg del temps. També, alberga una col·lecció permanent de més de 70.000 peces relacionades amb el disseny. Això inclou mobles, objectes d’ús diari, roba, cartells, joies i moltes altres obres que representen la creativitat del disseny.

És un lloc ric i inspirador que celebra la creativitat i la innovació en tots els àmbits del disseny. Per aquesta raó, és una destinació ideal per a dissenyadors, estudiants, i, probablement, qualsevol persona interessada en comprendre com el disseny influeix en la nostra vida quotidiana i en la cultura contemporània.

Adreça: Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38
Altres descomptes: Estudiants d’escoles de disseny, persones entre 16 i 29 anys, aturats, famílies nombroses i monoparentals, Carnet de Biblioteques de Barcelona
Has de saber: Obre cada dia. Hi ha entrada gratis tots els diumenges a partir de les 15h, però el primer diumenge de mes és tot el dia.
Web: Disseny Hub Barcelona

El Museu del Disseny, ​​també conegut com el Disseny Hub Barcelona, està situat a la plaça de les Glòries
Museu del Disseny de Barcelona. Jorge Franganillo, 2015 (CC BY-SA). Font: Wikimedia Commons

Emociona’t amb la pintura, passeig dominical per la vida i obra de Picasso

Museu Picasso de Barcelona

Únic al món. Conseqüentment, conté la major col·lecció d’obres primerenques de Pablo Picasso. Aquesta col·lecció compren les seves obres d’art dels primers anys de la seva carrera, moltes de les quals van ser creades quan Picasso encara era un jove artista i estudiant a Barcelona. Per aquesta raó, la ciutat va ser un lloc fonamental en la seva formació artística i, certament, aquesta connexió amb la ciutat li dóna una importància especial.

A més de les obres primerenques, el museu alberga una ampla gamma d’obres que representen els diferents perfils de la carrera de Picasso, pintures, dibuixos, ceràmica i gravats. Per això, la visita al museu és una oportunitat única de veure l’evolució de l’artista, des dels seus primers experiments fins a les seves obres més madures. Això fa que sigui una visita imprescindible per als amants de la seva pintura i una experiència inoblidable a la ciutat.

Algunes de les obres rellevants de Picasso que pots trobar al Museu Picasso de Barcelona inclouen:

  • “Ciències i caritat” (1897)
  • “Les Quatre Gats” (1899)
  • Sèrie de “Las Meninas” (1957)
  • Obres del període blau i rosa (1959)

A més, el museu es troba en un edifici històric que ja és una obra artística en si mateix: és un palau medieval restaurat que afegeix un toc especial a l’experiència del museu.

Adreça: Carrer de Montcada, 15-23
Altres descomptes: Menors de 25 anys, Carnet de Biblioteques de Barcelona, aturats, estudiants universitaris acreditats. A més, els menors de 18 anys tenen entrada gratis
Has de saber: Els dilluns el museu és tancat. Tots els dijous a partir de les 17 h i cada primer diumenge de mes l’entrada al museu és gratis
Web: Museu Picasso Barcelona

El Museu Picasso de Barcelona té la major col·lecció d'obres primerenques de Pablo Picasso
Museu Picasso de Barcelona. Maria Rosa Ferre, 2014 (CC BY-SA). Font: Wikimedia Commons

Gaudeix de la pintura i l’escultura, és gratis

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Segurament, el MNAC, és un dels museus més complets de Barcelona i té una gran importància artística pel seu ric contingut històric. Compta amb una extensa col·lecció d’art català que abasta des de l’edat mitjana fins al segle XX. Això inclou obres mestres del romànic, gòtic, renaixement i modernisme, oferint una visió completa de l’evolució artística a Catalunya.

El museu destaca pel seu impressionant conjunt d’art romànic i gòtic, amb pintures murals i retaules d’aquestes èpoques, per exemple, el famós Retaule de Sant Jordi. A més, la seva col·lecció modernista inclou obres d’artistes com Ramon Casas i Santiago Rusiñol.

Però, si el seu interior és impressionant, l’edifici del MNAC és una meravella. Està situat al Palau Nacional de Montjuïc, i, per tant, des de la seva terrassa es poden gaudir de vistes panoràmiques espectaculars de la ciutat de Barcelona. Per tot això, és una visita imprescindible per als amants de l’art, la història i la cultura, oferint una visió completa de l’art català i europeu a través dels segles.

Adreça: Palau Nacional, Parc de Montjuïc, s/n
Altres descomptes: Carnet Jove, Carnet d’estudiants, Carnet de Biblioteques de Barcelona, Òmnium Cultural, famílies nombroses i monoparentals
Has de saber: Els dilluns el museu és tancat. Tots els dissabtes a partir de les 15 h i cada primer diumenge de mes l’entrada al museu és gratis
Web: Museu Nacional d’Art de Catalunya

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ofereix una visió completa de l'evolució artística a Catalunya. Es podrà visitar gratis tots els primers diumenges de mes
Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona. AwOiSoAk KaOsIoWa, 2013 (CC BY-SA). Font: Wikimedia Commons

Explora la natura mitjançant la biologia, un diumenge al mes

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Sens dubte, visitar aquest museu és una experiència fascinant. És una mostra de  la diversitat biològica del planeta donat que té una àmplia col·lecció de més de 4 milions d’espècimens.  És per això que es poden explorar una gran varietat d’animals, plantes, minerals i fòssils, oferint una visió completa de la natura. També hi ha una impressionant col·lecció de fòssils i rèpliques de dinosaures, que permeten als visitants viatjar enrere en el temps i explorar la història de la Terra.

En resum, el Museu és ideal per a tots els que volen explorar la diversitat biològica, la història de la Terra i l’ecologia de Catalunya i del món, però sobretot, és una oportunitat per aprendre i connectar-se amb el món natural que envolta.

Adreça: Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, Parc del Fòrum
Altres descomptes: Persones de 16 a 29 anys, Carnet de Biblioteques de Barcelona, aturats, famílies nombroses i monoparentals. A més, les persones incrites al registre Gaudir més Barcelona tenen entrada gratis
Has de saber: Els dilluns el museu és tancat. Hi ha entrada gratis el primer diumenge de mes durant tota la jornada, també, tots els diumenges de l’any a partir de les 15 h
Web: Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona té una col·lecció de més de 4 milions d'espècimens
Museu Blau de les Ciències Naturals, Barcelona. Fred Romero, 2017 (CC BY-SA). Font: Wikimedia Commons

Atreveix-te amb l’escultura, una manera de viatjar sense pagar

Museu de Frederic Marès

D’igual forma, un altre dels museus gratis que pots gaudir el primer diumenge de mes és un lloc únic que transporta a través del temps, sense necessitat d’un coneixement previ d’escultura. Aquest museu està ple de meravelloses escultures, però el que fa especial és la seva col·lecció eclèctica d’objectes quotidians que reflecteixen la vida i la cultura d’època. Pots veure des d’antigues joguines i joguines fins a poms de portes, cigarretes i altres objectes que la gent utilitzava a la vida quotidiana.

Cada peça té la seva pròpia història i ens transporta a un temps diferent. És clar, el museu està ubicat en un antic palau, que en si mateix és una obra d’art, i pots gaudir de les vistes des de la terrassa. Tot i estar situal al barri gòtic, es un lloc tranquil i encantador que et permet explorar el passat i comprendre com les persones vivien i creaven coses fa molts anys. En definitiva, és com viatjar en el temps sense sortir de Barcelona.

Adreça: Plaça Sant Iu, 5
Altres descomptes: Persones de 16 a 29 anys, Carnet de Biblioteques de Barcelona, aturats, famílies nombroses i monoparentals. També, les persones incrites al registre Gaudir més Barcelona tenen entrada gratis
Has de saber: Els dilluns el museu és tancat. Tots els diumenges a partir de les 15 h entrada gratis, però el primer diumenge de cada mes hi ha entrada gratis tot el dia
Web: El museu|Museu Frederic Mares

El Museu Frederic Marès està ubicat en un antic palau gòtic i està ple de meravelloses escultures
Museu Frederic Marès, Barcelona. Kippelboy, 2011 (CC BY-SA). Font: Wikimedia Commons

Endinsa’t en la història, un recorregut gratuït per la memòria de Barcelona

Castell de Montjuïc

No és un museu, però és, també, una visita obligada que pots fer un diumenge de forma gratuïta, el Castell de Montjuïc. No per res, l’edifici té una història que es remunta a molts segles enrere. La construcció original és del segle XVII, no obstant això, l’edifici ha sofert diverses modificacions i ampliacions al llarg dels anys. Sembla que el castell va ser construït per defensar la ciutat de Barcelona i va tenir un paper clau en diversos esdeveniments històrics.

De fet, durant la Guerra Civil el Castell de Montjuïc va ser un centre clau del conflicte. Per tant, va ser utilitzat com a fortificació i presó militar per les forces republicanes. Igualment, va servir com a base de defensa de la ciutat contra les forces franquistes. I, finalment, després de la victòria de les forces franquistes, el Castell va continuar essent utilitzat com a presó militar de presoners polítics durant els anys posteriors.

Com a resultat, es va convertir en el lloc on es duien a terme execucions i detencions d’opositors polítics, entre elles la del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys.

Avui en dia, el Castell és un lloc històric i turístic important que ofereix una vista panoràmica espectacular de la ciutat i el mar.

Adreça: Carretera de Montjuïc, 66
Altres descomptes: Menors de 8 a 12 anys i aturats. També, les persones inscrites al registre Gaudir més Barcelona entren gratis
Has de saber: Obre cada dia. Hi ha entrada gratis tots els diumenges a partir de les 15h, però el primer diumenge de mes és tot el dia
Web: Castell de Montjuïc

L'edifici del Castell de Montjuïc va tenir un paper clau en diversos esdeveniments històrics de la ciutat de Barcelona
Castell de Montjuïc, Barcelona. Txllxt TxllxT, 2011 (CC BY-SA). Font: Wikimedia Commons

Museu d’Història de Catalunya

En la mateixa línia, però amb un abast més ampli, tenim el Museu d’Història de Catalunya que ofereix una visió completa de la història, la cultura i la identitat de Catalunya. Per tot això, és un lloc ideal per comprendre la riquesa i la diversitat d’aquesta regió. A més, les exposicions són interactives i informatives, per tant, fa que l’aprenentatge sigui entretingut i participatiu, fins i tot si no és coneix resi de la història catalana. El museu proporciona una introducció essencial a la història i la cultura de la regió, la qual cosa pot ajudar a contextualitzar i enriquir la vostra experiència a Catalunya.

El Palau de Mar, on es troba el museu, està ubicat al Port Vell de Barcelona i ofereix vistes al mar. És un lloc agradable per passar i gaudir de l’entorn marítim.

Adreça: Plaça de Pau Vila, 3
Altres descomptes: Carnet Jove, Carnet Estudiant Internacional (ISIC), pensionistes, famílies nombrosa o monoparental. A més, les persones en atur i amb una discapacitat acreditada tenen entrada gratis
Has de saber: Els dilluns el museu és tancat. El primer diumenge de cada mes hi ha entrada gratis de 10 a 14:30 h.
Web: Museu d’Història de Catalunya (mhcat.cat)

El Museu d'Història de la Catalunya ofereix una visió completa de la història, la cultura i la identitat de Catalunya
Museu d’Història de Catalunya, Barcelona. Rodrigo Pereira da Silva, 2013 (CC BY-SA). Font: Wikimedia Commons

En resum, els museus gratis el primer diumenge de mes a Barcelona son una oportunitat excepcional d’estar en contacte amb el ventall cultural que ofereix la ciutat, sense grans despeses econòmiques. Aprofita’ls.